Met bomvolle to-do-lijstjes is er vaak weinig ruimte over om creatief te zijn. Voor creativiteit moet je nu eenmaal tijd vrijmaken. Maar zelfs als je er goed voor gaat zitten, kun je last hebben van die bevreesde writer’s block. Hoe kun je dan productiever omgaan met jouw hersenspinsels? Hoe zorg je ervoor dat je, ondanks alle werkdruk, vindingrijk blijft denken én schrijven?

Lees!

Copywriters zijn vaak fervente lezers. Logisch ook, want je moet ergens je briljante ingevingen vandaan halen. Zorg dus dat je met regelmaat leest.

Of dat nu de Donald Duck, Frankwatching.com, de Trouw of een Kruidvat-folder is, doet er niet toe. Zolang je maar ergens inspiratie vindt om die writer’s block te doorbreken: boeken, tijdschriften, kranten, social media, ga zo maar door.

Change things up

Telkens op dezelfde plek werken is niet goed voor je creatieve brein. Maak verschillende plekken op kantoor geschikt om te werken en verhuis af en toe. En als je thuis werkt: switch een keer van de studeerkamer naar de eettafel, of andersom.

Een nieuwe omgeving stelt je open voor nieuwe perspectieven en is bevorderlijk voor je creativiteit. Probeer in ieder geval twee keer per dag te verhuizen.

Neem korte pauzes

Door korte intervallen te houden blijf je gemotiveerd en geïnspireerd. Onderzoek wijst uit dat we productiever zijn als we onze dagelijkse werkroutine opdelen. Werk dus niet aan een stuk door, maar neem af en toe korte pauzes. Na anderhalf uur schermtijd dus even weglopen voor een kop thee.

Wil je het gestructureerd aanpakken? Probeer de Pomodoro techniek. Het zou je productiviteit moeten opkrikken dankzij getimede focussessies met veel pauzes. Dat laatste klinkt goed, toch?

Hup, naar buiten!

Of het nu op kantoor, thuis, in de auto of het fitnesscentrum is: de mens spendeert 90% van zijn tijd binnen. We weten allemaal best wel dat buitenlucht ons goed kan doen, maar toch gaan we nog collectief te weinig de deur uit. Lukt het niet om die perfecte one-liner te bedenken? Benut bijvoorbeeld je lunch voor een korte wandeling. Zo verlaag je stress en krijg je vaak een heldere kijk op zaken.

Waarom wandelen goed is voor onze hersenen, volgens Stichting Brein:

“Lichamelijke activiteit blijkt de vorming van neuronen in onze hersenen te vergroten. Eén van de twee gebieden in de hersenen waar nieuwe neuronen worden aangemaakt, is de hippocampus. Dit gebied is zeer belangrijk voor leer- en geheugenprocessen. […] Daarnaast worden er stofjes aangemaakt zoals endorfine, serotonine en dopamine en hier word je gelukkig van.”

Train je brein

Cognitieve activiteiten als lezen, een instrument bespelen of een nieuwe taal leren, zijn zeer profijtelijk voor de hersenpan. Zit een writer’s block in de weg van die pakkende titel voor je blog? Blijf niet de hele avond piekeren. Focus eens op iets totaal anders om je hersenen te trainen.

Ga bijvoorbeeld iets met je handen doen, zoals tekenen, knutselen, boetseren of een instrument bespelen. Na afloop zal het net wat makkelijker zijn om iets origineels te bedenken.

Zet een muziekje op

Soms kan kantoorpraat te veel worden. Korte gesprekken en kleine vergaderingen kunnen in de weg zitten van je concentratie. In zo’n geval kan muziek verlichting bieden. Ook een aanrader: een noise cancelling koptelefoon – weet je omgeving meteen dat je even geconcentreerd bezig bent.

Heb je moeite om te werken met muziek aan? Zoek een lijst op met muziek zónder songteksten, of maak er zelf eentje. White noise werkt overigens ook goed. Zelf ben ik fan van deze:

Goed slapen

Het klinkt misschien als een no-brainer, maar goed slapen doet wonderen voor de rechterhelft van je brein. Remslaap en diepere stadia van slaap (non-rem) zijn essentieel voor het verwerken van emoties en herinneringen. Een goede nachtrust kan je creativiteit dus ook stimuleren.

Vuistregel is: tussen de 7 en 9 uur slaap. En: regelmaat! Iedere dag gaan slapen en wakker worden rond dezelfde tijd dus (eigenlijk ook in het weekend, maar dat durf ik eigenlijk niet van je te vragen).

Nu zou ik hier een heel betoog kunnen houden over goede slaapgewoontes, maar ik kan je natuurlijk ook doorverwijzen naar een boek dat mij ontzettend veel heeft geleerd over slaap: Why We Sleep van Matthew Walker.

Prioriteer je takenlijst

Als je hoofd vol zit met afspraken en onafgeronde taken zal het lastig zijn om creatief te denken en schrijven. Met een to-do-lijst maak je inzichtelijk welke zaken prioriteit hebben. Maar hier liggen ook risico’s op de loer! Loop je achter en raken je lijstjes overvol? Dan hebben ze een averechts effect op je vindingrijkheid.

Zelf werk ik met TickTick om alles goed op orde te houden. Hierin kun je door middel van kleuren, categorieën, tags en deadlines orde scheppen in de chaos. Zo weet je wat wanneer af moet en hoeveel prioriteit je taken hebben.

Check ook dit: 10 copywriting tips voor meer conversie uit e-mails