Oké, je wilt beginnen met affiliate marketing. Maar wat wordt je eerste stap? En hoe zet je die? Hoe ga jij als kersverse publisher straks bakken met geld verdienen? Dit stappenplan helpt je om een goede start te maken.

Beginnen met affiliate marketing

Affiliate marketing komt in veel verschillende vormen voor. Vandaag zoom ik in op het opzetten van je eigen affiliate website. Stap voor stap loods ik je door iedere fase van affiliate marketing, zodat je straks zelfstandig online geld kunt gaan verdienen.

Hier nog een opfrissertje: Wat is affiliate marketing ook alweer?

Het stappenplan

Stap 1: Kies een nicheStap 2: Domeinnaam en hosting regelenStap 3: Een CMS kiezenStap 4: Content schrijvenStap 5: Aanmelden bij affiliate netwerkenStap 6: De juiste zoektermenStap 7: Je site promotenStap 8: Zorgen voor kliks

Stap 1: Kies een niche

Wat ga jij straks promoten? Kies om te beginnen een specifieke markt die je aanspreekt. Iets waar je verstand van hebt en/of je verder in wilt verdiepen. Is er ook een doelgroep die deze passie met je deelt? Wel zo handig, want een te specifieke interesse trekt misschien geen publiek. Er moet natuurlijk wel vraag zijn naar de producten/diensten die jij gaat promoten.

Minder concurrentie

Voordeel van het kiezen van een niche is dat je minder concurrentie zult hebben. En minder concurrentie betekent meer kans voor jou om omzet te draaien. Je zult veel artikelen gaan schrijven over jouw gekozen niche, dus lees je goed in. Vragen die jouw publiek kan hebben over het door jou gepromote product moet jij eenvoudig kunnen beantwoorden.

Stel jezelf in ieder geval de volgende vragen bij het kiezen van een niche:

 • Waar ligt mijn interesse en expertise?
 • Is er vraag naar mijn gekozen product/dienst?
 • Ga ik veel concurrentie tegenkomen?
 • Is er veel te vinden over mijn gekozen niche?
 • Welke vragen van mijn doelgroep kan ik beantwoorden?

Laten we yogamatten als voorbeeld nemen.

Stel: je bent into mindfulness en houdt van een yogasessie op z’n tijd. Voor mensen die deze passie met je delen, zou je het graag makkelijker maken om online een kwalitatieve yogamat te kopen. Je kunt veel vertellen over meditatie en yoga-oefeningen. En informatie over verschillende maten yogamatten, diktes en materialen kun je online vinden.

Stap 2: Domeinnaam en hosting regelen

Dan heeft toekomstige website een domeinnaam nodig. Een herkenbare, simpel te onthouden naam die goed past bij je niche. Neem even de tijd om de perfecte naam te bedenken. Tip: houd hier rekening met de letters KEUZE: Kort, Eenvoudig, Uniek, Zoekmachinevriendelijk en Expliciet. Enne, jouw domeinnaam moet natuurlijk wel beschikbaar zijn. Probeer de URL daarom altijd uit.

Een paar ideeën voor onze fictieve yogamatten-website:

 • yogamathuis.nl
 • yogamathuis.nl
 • yogamathuis.nl
 • yogamatkeuze.nl
 • jouwyogamat.nl
 • mindfulnessmat.nl
 • yogamatvergelijk.nl

‘Een sterke domeinnaam is Kort, Eenvoudig, Uniek, Zoekmachinevriendelijk en Expliciet.’

Webhosting

Vervolgens ga je de hosting regelen. Zie dit als ruimte waarop jouw site komt te staan. Er zijn veel hostingbedrijven die je webhosting zo makkelijk mogelijk maken en goede ondersteuning bieden, hoogstens voor een paar tientjes per jaar. Het makkelijkst is om er even een vergelijkingssite bij te pakken, zoals hostingvergelijker.nl. Daar vind je genoeg goede opties.

Speciaal voor affiliate webshops is Stellia een prima keuze. Hiermee zet je in een handomdraai je eigen webwinkel op. Stellia is speciaal ontwikkeld voor publishers en heeft veel opties om jouw online omgeving naar wens in te richten. Uitproberen? Maak een gratis proefaccount aan bij Stellia.

Stap 3: Een CMS kiezen

Sommige hostingbedrijven hebben een ingebouwd contentmanagementsysteem (CMS). Het affiliate CMS van Stellia biedt bijvoorbeeld alles wat je nodig hebt als publisher. Een volledig affiliate platform waarmee je alle promotiematerialen van adverteerders eenvoudig omzet in zichtbare advertenties. Bovendien krijg je professionele ondersteuning bij het opzetten van je eigen site. 100% vrijheid heb je hiermee alleen niet.

WordPress

Op een andere manier je domein en hosting geregeld? Dan raad ik WordPress aan. Toch wel het minst gecompliceerde CMS, waar je als doorsnee internettovenaar prima mee uit de voeten kunt. Deze gratis ‘open source‘ software heb je zo onder de knie. Groot voordeel van WordPress: de keuze uit talloze gratis thema’s en plug-ins om jouw online omgeving mee te personaliseren.

Stap 4: Content schrijven

Tijd om jouw website te voorzien van originele content. Begin bij je homepage, met een tekst van minimaal 500 woorden waarin je jouw product beschrijft en de belangrijkste voordelen benoemt. Probeer je zo goed mogelijk in te leven in je doelgroep. Waarom hebben zij juist publiek juist dit product nodig? Welke productdetails kun je geven? En welke vragen kunnen bezoekers verder nog hebben?

‘Waarom heeft jouw publiek juist dit product nodig? En welke vragen kunnen bezoekers erover hebben?’

Content plaatsen

Vervolgens publiceer je 5 à 10 artikelen van minimaal 1000 woorden op je site. Er vindt vaak een controle plaats van affiliate netwerken (daar komen we zo op terug) en ook adverteerders binnen jouw niche doen vaak een check. Zorg er dus voor dat jouw content relevant en betrouwbaar is. En het blijft natuurlijk niet bij slechts 10 artikelen! Blijf vooral content plaatsen, minstens eens per week.

Waar kun je allemaal over schrijven? Als je het puur bij yogamatten houdt, ben je natuurlijk zo klaar. Trek het dus breder en schrijf ook over mindfulness, meditatie, pilates, stilteretraites etc. Het is maar net waar jouw interesse (en die van je bezoekers) ligt.

Een paar artikelen die je zou kunnen schrijven:

• ‘De 10 beste budget yogamatten van 2022’
• ‘Wat maakt een goede yogamat?’
• ‘Yogakussens: doen of niet?’
• ‘Waarom 10 minuten mediteren per dag een wereld van verschil maakt’
• ‘Zo ga je mindful om met een burn-out’

Stap 5: Aanmelden bij affiliate netwerken

Staan er een paar toffe artikelen op je site? Dan kan het inschrijven bij affiliate netwerken beginnen. Dit is geen vereiste, maar helpt je wel om geschikte adverteerders te vinden. Affiliate netwerken bieden namelijk een grote hoeveelheid uiteenlopende affiliate programma’s. Eigenlijk wel onmisbaar voor een beginnend publisher. TradeTracker, Daisycon en PayPro zijn drie Nederlandse netwerken die alles in huis hebben om succesvol publisher te worden.

Nieuwe platforms schieten als paddenstoelen uit de grond. Schrijf je gerust bij meerdere in om ze met elkaar te vergelijken. Jouw keuze zal afhangen van jouw gekozen niche, de prestaties van afzonderlijke adverteerders en de manier waarop je een commissie ontvangt (pay per sale, pay per lead, pay per click). Maak daarom een weloverwogen besluit!

Affiliate link

Er zijn vaak tientallen, zo niet honderden, campagnes om uit te kiezen. Daar komt soms dus wat zoekwerk bij kijken. Passende campagne gevonden? Dan krijg je een unieke affiliate link die direct te herleiden is naar jouw account. Klikt iemand op jouw link, dan ontvang jij daar een commissie voor. Cruciaal dus, dat je deze terug laat komen in je artikelen!

Voor ons voorbeeld is het bol.com Partnerplatform een goede optie om yogamatten te promoten.

Stap 6: De juiste zoektermen

Of jouw content aanslaat bij je publiek hangt af van verschillende dingen. Op de één heb je meer invloed dan de ander. Waar je sowieso op kunt scoren, is zoekmachineoptimalisatie (SEO). Google wil zo goed mogelijk antwoord kunnen geven op de vragen van haar gebruikers. Vraag je daarom af waar jouw potentiële bezoeker naar kan zoeken en pas je content hierop aan. Door zoekwoordenonderzoek te doen, krijg je inzicht in het zoekgedrag van mogelijke bezoekers. Gebruik in je artikelen dus zoektermen die relevant zijn voor jouw niche.

‘Google wil zo goed mogelijk antwoord geven op vragen van gebruikers. Pas je content hierop aan.’

De volgende sites kunnen je op weg helpen met het vinden van de juiste zoektermen:

Na een beetje onderzoek kom je er al snel achter dat de volgende termen relevant zijn voor onze yogamatten-website: ‘yogamat kopen’, ‘yogamatten kopen’, ‘manduka yogamat’, ‘dikke yogamat’, ‘love generation yogamat’, ‘beste yogamat’

Stap 7: Je site promoten

Nu is het zaak om verkeer naar jouw pagina’s te leiden. Want: zonder bezoekers geen kliks, en dus geen omzet. Dit kun je op verschillende manieren doen. Online adverteren met Google Ads is een optie om snel mensen naar jouw site te lokken. Nadeel hiervan is echter dat je er eerst geld in moet steken. Er zijn nog voldoende kosteloze opties om mee te beginnen.

Socials

Met social media kun je jouw product of dienst onder de aandacht brengen. Vraag jezelf af welk platform geschikt is voor je doelgroep. LinkedIn, Instagram of toch TikTok? Ieder platform heeft haar eigen publiek. Ook hier geldt: zorg voor relevante content en blijf actief posten. Inactiviteit op social media heeft vaak juist een averechts effect op je bezoekersaantallen.

Stap 8: Zorgen voor clicks

En dan zijn we aangekomen bij jouw belangrijkste doel als publisher: conversie. Bezoekers moeten op jouw links gaan klikken. Pas dan kun je geld verdienen. Internetgebruikers nemen zelden de moeite om een volledige pagina te lezen. Laat staan wanneer ze veel moeten scrollen. Als jouw affiliate links helemaal onderaan de pagina staan, zal er weinig animo voor zijn. Plaats ze dus meteen in het zicht en zorg dat ze opvallen! Gebruik ook niet alleen links in tekst. Knoppen zijn soms een betere optie. Maak het voor jouw bezoekers zo aantrekkelijk mogelijk om op je links te klikken.

‘De plaatsing van jouw affiliate links is essentieel!’

Blijven optimaliseren

De basis is gelegd. Je hebt een niche uitgekozen en een pakkende domeinnaam verzonnen. De hosting en het CMS zijn geregeld en er staat een mooie site met voldoende goede content. Je bent aangemeld bij één of meerdere affiliate netwerken, hebt je pagina’s onder de aandacht gebracht en er wordt op jouw affiliate links geklikt. Maar dan rest nog één ding: blijven presteren!

Binnen affiliate netwerken zie je prestaties van jouw website en afzonderlijke links. Houd deze geregeld in de gaten. Schrijf minstens eens per week nieuwe content en houd je social media bij. Meld je site ook aan bij Google Analytics en Google Search Console om een inzicht te krijgen in het gedrag van je bezoekers. Ook hostingbedrijven en CMS bieden vaak rapporten die je helpen om zoveel mogelijk uit affiliate marketing te halen.

Jouw eerste affiliate website zal wat tijd in beslag nemen, vooral tijdens de opstartfase. Maar je zult merken dat het opzetten, optimaliseren en presteren steeds eenvoudiger en sneller gaat. Voor je het weet heb je meerdere goedlopende sites waar je weinig omkijken naar hebt en een passief inkomen aan overhoudt.