Online geld verdienen met een passief inkomen. Stinkend rijk worden vanuit je luie stoel. Behoorlijke beloftes die affiliate marketing waar moet maken. Menig influencer verdient er z’n centen mee, maar wat is affiliate marketing eigenlijk? En kan iedereen er succes mee boeken? Hieronder maak ik je wegwijs in de wereld van adverteerders, publishers en affiliate netwerken.

Hoe werkt affiliate marketing?

Het principe van affiliate marketing is vrij simpel. Heb je een goed bezochte website over de nieuwste gadgets, een foodblog die lekker loopt of een populair account op Instagram? Dan kun je een zogenoemde publisher worden en producten en diensten van adverteerders promoten op jouw kanaal. Plaats simpelweg een link die leidt naar een aankooppagina en zodra iemand een aankoop doet, ontvang je hier een vergoeding (commissie) voor. Zo’n commissie bedraagt meestal 10 tot 20 procent van de verkoopprijs, maar kan soms oplopen tot wel 50 procent. Mooi meegenomen natuurlijk!

Adverteerders en affiliate netwerken

Voor bedrijven is affiliate marketing een ideale manier om het bereik van producten en diensten te vergroten. Je kunt als het ware meeliften op het succes van een website, blog of een populair social mediakanaal. En dat kan je een hoop tijd en moeite schelen. Maar dan rijst de vraag: hoe vinden adverteerders en publishers elkaar? Daar zijn speciale affiliate netwerken voor die affiliate programma’s (ook wel: partnerprogramma’s) mogelijk maken.

De heilige drie-eenheid van affiliate marketing:

  • Adverteerders: bedrijven die een product of dienst aan de man willen brengen.
  • Publishers: eigenaren van een blog, site of kanaal die dit product/deze dienst promoten.
  • Affiliate netwerken: platforms die adverteerders en publishers samenbrengen.

Online geld verdienen

Publisher word je door je aan te melden bij een affiliate netwerk. Onthoud wel: je moet vaak al een kanaal of site hebben met relevante content én een publiek. Deze netwerken willen kwalitatieve publishers in huis halen en zien daar graag bewijs van. Aanmelden is overigens vaak gewoon gratis. De beste affiliate netwerken zet ik binnenkort voor je op een rijtje – er zijn er namelijk nogal een paar.

Vervolgens kies je een campagne waar jij voor wilt promoten. Iets waar je een affiniteit mee hebt en veel over kunt schrijven of vertellen. Je krijgt een zogenoemde affiliate link die je op je site of kanaal plaatst. In de URL staat een unieke code die achterhaalt dat de nieuwe aankoop, potentiële klant of klik van jouw kanaal is gekomen.

De commissie die je vervolgens ontvangt, kan op drie manieren worden bepaald:

  • Pay per sale (PPS): een vergoeding per verkocht(e) product/dienst.
  • Pay per lead (PPL): een vergoeding per potentiële nieuwe klant.
  • Pay per click (PPC): een vergoeding per klik.

Aan de slag als publisher

Wil je starten als publisher? Verdiep je dan eerst goed in affiliate marketing. Ga met een doordacht plan te werk, zodat je er zoveel mogelijk uit kunt halen. Na de opstartfase zal het je weinig tijd kosten en kun je zonder al te veel werk kunnen profiteren van een passief inkomen. De meest succesvolle publishers hebben van affiliate marketing hun vaste baan gemaakt en verdienen er een ruim salaris mee. Garantie op succes heb je natuurlijk niet, maar de komende tijd zal ik je meer vertellen over affiliate marketing. Om je op weg te helpen, hier: mijn affiliate marketing stappenplan.