Google Chrome heeft een grote hoeveelheid extensies om je browse-ervaring te verbeteren. Een handvol daarvan gebruik ik zelf met enige regelmaat. De onderstaande 5 extensies vond ik noemenswaardig genoeg om er een blog aan te wijden. Echte aanraders, als je veiliger het web op wilt, beter wilt leren schrijven en makkelijker screenshots wilt maken.

Niets zo frustrerend als advertenties die je website-ervaring in de weg zitten. Heb je toevalig één keer op Coolblue gezocht naar een nieuwe blender, word je ineens doodgegooid met advertenties van Tefal. Natuurlijk, online adverteren werkt – als een trein zelfs. Maar soms ben je gewoon even helemaal klaar met al die reclame.

Ziehier, de oplossing: AdBlock Plus. Deze extensie maakt korte metten met lastige advertenties. Het blokkeert ongewenste pop-ups en ander verkoopgespuis. Worden dan alle ads tegengehouden? Zeker niet! Je kunt je favoriete websites blijven ondersteunen door acceptabele advertenties toe te laten.

Download de extensie hier

We leven in het tijdperk van datalekken, phishing en malware. Nog nooit waren er zoveel hackers en internetfraudeurs actief. Genoeg reden om goed beschermd het web op te gaan. Een VPN is tegenwoordig een must voor iedere internetgebruiker. Surfshark laat je privé surfen door online activiteiten te versleutelen. Niemand die jouw gegevens nog kan volgen of stelen.

Big Tech-bedrijven (zoals Google, Meta en Amazon) weten steeds meer van je. Wat een VPN voor je kan doen? Het wijzigt je IP-adres om je locatie te verbergen en tracken te voorkomen. Handig, als je niet van pottenkijkers houdt en liever anoniem blijft. Met Surfshark VPN ben je online veilig en beschermd.

Download de extensie hier

Veel ‘hacks’ zijn te voorkomen. Ik zet dit woord binnen aanhalingstekens, want vaak is het puur een kwestie van wachtwoordje-raden (en dat is soms kinderlijk eenvoudig). Nog altijd denken we met ‘Welkom2023!’ mensen met slechte bedoelingen te slim af te zijn. Maar zo’n simpel wachtwoord voldoet tegenwoordig niet meer. Het is alsof je de code van je inbraakalarm op je deurmat schrijft en de sleutel van de voordeur daaronder legt. “Kom binnen, voel je welkom!”

We denken te makkelijk over ons wachtwoordgebruik. De gemiddelde computerfluisteraar is slim genoeg om een scriptje te schrijven die duizenden opties uitprobeert. En met de opkomst van AI wordt het kraken van wachtwoorden alleen maar eenvoudiger. Gelukkig vereisen steeds meer accounts tweestapsverificatie.

Langzamerhand gaan we ook het belang inzien van wachtwoordmanagers als 1Password. Deze tool genereert moeilijk te raden wachtwoorden, inclusief leestekens, getallen en hoofdletters, en slaat ze overzichtelijk op. Mooi voordeel: je hoeft maar één wachtwoord zelf te onthouden – en laat dat alsjeblieft geen ‘Welkom123!’ zijn!

Download de extensie hier

Een handig tooltje om direct een screenshot te maken van een volledige pagina. Niets meer, niets minder. Gewoon met één druk op de knop de hele webpagina opslaan als PNG, JPG of PDF. Met GoFullPage Premium kun je ook nog vormen, emoji’s en opmerkingen toevoegen, maar ik houd het lekker bij de gratis versie.

Download de extensie hier

Een persoonlijke favoriet, onmisbaar in het arsenaal van een copywriter. LanguageTool is op AI gebaseerde software die grammatica- en spellingscontrole uitvoert. Superpraktisch is de extensie, die direct verbeteringen geeft in teksten die je in je browser schrijft. Klik op het woord en je krijgt een paar suggesties. Dubbelklik en dit tooltje geeft je synoniemen van dat woord.

Naast fouten corrigeren, geeft LanguageTool je ook suggesties voor het verbeteren van schrijfstijl en toon. In de betaversie kun je zelfs alternatieve zinnen laten schrijven, zoals een formele, informele of volledig herschreven versie. Daarvoor mag je gratis drie credits per dag besteden, maar uiteraard is er ook een betaalde versie van de tool, waarmee je onbeperkt herformuleringen laat maken.

Download de extensie hier